pátek 4. ledna 2013

Visiting the Temple of Death

Asi nikoho nepřekvapí, že Spalovač mrtvol je kniha která se mi libíla víc než hodně a film nejinak. Splňuje totiž všechno v čem nacházím zvláštní zalíbení a to jest hřbitovy, smrt, změna člověka ve zrůdu a povolání v oboru pohřebnictví. Kniha má navíc úplně nádherně podivný styl psaní a až znepokojivě často se tam stále opakují různé zdánlivě nedůležité věty a slova. (mám chuť jít a hned si to zase přečíst, jestli jste to nečetli a máte rádi divný věci tak neváhejte ! )

Takže asi ani nikoho nepřekvapí, že když jsem v pátek před Dušičkama poslouchala rádio a slečna hlasatelka tam hlásila svůj "víkendový bizárek" - což je nabídka obskurních akcí konajících se o víkendu, málem jsem vyletěla do vzduchu radostí u informace, že na Dušičky bude den otevřených dveří v Pardubickým krematoriu, v samotném Chrámu Smrtí, kde se právě Spalovač mrtvol natáčel a vůbec jsem se tam chtěla hrozně moc vždycky podívat. V Pardubicích jsem byla už asi stokrát, ale v krematoriu nikdy. O důvod víc tam zajet byl, že nedaleko odpočívá i moje pra(pra?)babička, takže jsme jí taky zašli pozdravit (=zapálit svíčku).

Byla to docela suicide akce, protože den po propártoškovaným Halloweenu vstát a vydat se dopoledne na cestu do Pardubic nebylo teda úplně žůžo. Taky mě zamrzelo, že jsme se zrovna trefili do času kdy se nekonala prohlídka samotného vnitřku krematoria - pece, popílek, kosti... =( Viděla jsem dodatečně fotky u Elišky na FB a FUUU kruciš proč tam nikde nebyl aspoň program kdy ty prohlídky začínaly T_T ?

A tady je pár fotek z tohoto hřbitovního dne.
Oblíkla jsem se po sto letech do mého upiřího lolita kabátku a chlapci v čajovně se nás potom ptali jestli chodíme taky na Larpy...a já jim řekla, že ne, že jsme tady jenom kvůli krematoriu, protože mám ráda hřbitovy.












In the heat of love the life is created. In the heat of flame it is ended.
<3


Honza jakože pan Kopfrkingl
(my boyfriend as mr. Kopfrkingl)





-----------------------------------------------------------

There is a book from czech writer Ladislav Fuks called The Cremator (Spalovač mrtvol). It´s about mr. Kopfrkingl who works as cremator in Prague. He has lovely family, but he´s a little weird. And he becames more and more weirder. He loves his work and his wife and children more than anything, but then he got brainwashed by nazis... I just love the book. It´s so creepy and it´s full of things I like - cemeteries, death, tranformation from human being into murdering beast and work in burial bussiness.
If you like similar things go and try to find it. It was translated into variety of languages for sure. And if not, there is always a movie from Juraj Herz which is just amazing !

Now you can understand why I was absolutely happy when I heard on radio that there will be open-doors day in crematorium in town Pardubice where the movie was shot. It´s the almighty Temple of Death where I always wanted to go and take a look.
Now dream became true, but unfortunatelly we missed the time when even the cellar of the crematorium was opened for public...with all the dust, ovens and bones...T_T I saw the photos on FB then and FUUU I wanted to go there, too !

It was the day after Halloween and it was quite a suicide to travel in the morning after partying all night >_< But I´m really happy that I was there, see the Temple of Death and I finally had a chance to light a candle for my grand(-grand?)-mother who rests here.

I dressed up in my vampire lolita coat after some time and then some boys in tea-room asked me if I go to historical battles as well o_o ...I told them that I´m here just to see crematorium because I love cemeteries.



21 komentářů:

  1. tak to je teda sila ,velmi rad by som bol v tom kremáči na obhladku ,iste to bude nezabudnutelna atmosfera a spomienka vecna ,nezavidim ale rad by som bol na prehliadke

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona je to, mimo to že je to krematorium, taky nádherná stavba - takže určitě to stojí za obhlídku i bez dne otevřených dveří =)

      Vymazat
  2. Teda nevim jestli bych tohle chtěla vidět..hřbitovy a tak, hlavně teda židovské mě naprosto fascinujou, ale krematorium je zas trochu rozdíl, že jo..

    Ale ty vypadáš úžasně ^^ Ten kabátek je perfektní :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju =)

      No mě hřbitovy hrozně přitahujou a i všechno kolem toho, je to asi úchylný, ale vždycky jsem chtěla třeba pracovat v pohřebním ústavu <_<

      Vymazat
  3. Vypadáš úžasně!
    Akorát já bych do krematoria asi nešla, bych na to neměla žaludek (nic ve zlém, já jsem docela máčka) :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju =)
      Na tom zrovna nic není, tam dole v tom sklepě u těch pecí už to asi bylo trochu víc hardcore, ale tady nahoře je to jenom normální kaplička =)

      Vymazat
  4. Mě krematorií už docela stačilo, vzhledem k tomu že to místní navštěvuju celkem pravidelně každý rok a naposled to bylo v říjnu kdy umřel děda. Sice by mě to taky docela i zajímalo, ale doufám že do krematoria už nějaký ten čas muset nebudu.

    Outfitt je moc pěkný. Ten účes je hodně zajímavý. Moc pěkné :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju !

      To mě moc mrzí s dědou. Držím palce, aby tyhle moje fotky bylo poslední krematorium na hodně dlouhou dobu =)

      Vymazat
  5. *navštěvuju tě tady pravidelně už několik měsíců, ale komentář píšu až teď :D * Well, Spalovače máme v četbě na maturitu a já názvu té knihy neodolala, a ač jsem netušila, o čem že vlastně bude, minulý rok jsem si pro ni běžela do knihovny, aby si ji mohla ten samý den přečíst. Perfektní. Stejně tak film, který mi připadal "správně děsivý". Ohledně outfitů... moc ti to sluší a kabátek je naprosto luxusní!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju <3
      Taky jsem četla Spalovače až díky maturitě, povinná četba bylo asi to nejlepší co mi celý studium na nástavbě dalo =D

      Vymazat
  6. Ten kabátek je, no, prostě dechberoucí ♥♥:] Naposledy jsem byla v krematoriu v Terezíně..zrovna nás tam nějak jako netradičně pustili a uh, to byl teda silnej zážitek...jo a fotka Honzy mě docela pobavila :D:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten kabátek už mám hrozně dlouho, vždycky na něj zapomenu a pak ho vytáhnu a jsem nadšená jak je úžasnej a proč ho nenosím =D Honza je celej Kopfrkingl, to jsem si nemohla odpustit jak se tam nafukoval =D

      Teda do Terezína jsem nikdy neměla odvahu ani chtít jet a natož do krematoria tam >_< z toho bych asi dlouho nespala

      Vymazat
  7. Zdravím, krásná slečno. Doufám, že nevadí, že tě od včerejška šmíruju. Myslím samozřejmě tvůj blog. :D A zatím pozoruju, že máme podobný vkus na hadry a divný věci (já akorát králíčky vyměňuju za kočičky:)). A Spalovače přímo zbožňuju! Měj se!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím ! Jsem ráda, že máme společné zájmy tak snad tě to tady bude i nadále bavit =)

      Vymazat
  8. Hmm, Spalovače jsem ještě nečetla, asi je nejvyšší čas to napravit (teda hned, až se prokoušu závěrem Malazu) :) hřbitovy mě sice zas až tak nefascinujou, ale smrt a cokoliv týkající se stinných stránek lidské povahy už ano.
    Jinak outfit jako vždy perfektní, to už snad ani není třeba dodávat :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to si ho určitě přečti, ta kniha je vážně úžasná, hlavně tak pefektně creepy napsaná =)
      Moc děkuju !

      Vymazat
  9. Viděla jsem jenom film, byl dokonalý. Před měsícem jsem málem pošla, když nám profesor oznámil, že na začátku 20. století u nás existoval týdeník Žeh - k šíření kremace :D bych hned brala předplatné XD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Žeh =D O tom jsem taky už někde četla, teď jsi mi to připomněla ! Taky bych se do něj se zájmem koukla =D

      Vymazat
  10. Ten film jsem jednou viděla, když jsem byla menší. Dodnes mě děsí. Asi bych ho podruhé už nezvládla. Jinak architektura krematoria samotného se mi moc líbí.

    OdpovědětVymazat
  11. Jakožto stálá obyvatelka Pardubic jsem teď docela smutná, v životě jsem neměla tu čest tě potkat IRL, i když tvoje výtvory i outfity obdivuju už docela dlouho :)

    OdpovědětVymazat