středa 30. listopadu 2011

Hruškový koláč se zázvorem

Podzimní pečená úžasnost, kterou jsem úplně náhodou objevila v kuchařce - hlavně jsem díky tomu zjistila k čemu použít sušený a drcený zázvor, který nám tu nechal na památku Honzův spolubydlící =)


Hrušky - ovoce ze kterýho jsem ještě nikdy nic nepekla - se teď dají docela v pohodě sehnat za vcelku rozumnou cenu, ale ze všeho nejúžasnější a proč stojí za to to vyzkoušet je ten ZÁZVOR v piškotu ♥
Já osobně zázvorovou chuť zbožňuju.


Recept jsem trochu upravila (počeštila...<_<) tím, že místo něčeho čemu jsem tam nerozmněla jsem na povrch vytvořila žmolenku a Honza si tam hrozně přál skořicový cukr.

200g másla
150g cukru
200g hladké mouky
1 prášek do pečiva
3 lžičky mletého sušeného zázvoru (normálně v obchodě mezi kořením)
3 vejce
500g hrušek (jsou to dvě velký hrušky, nebo tři malý)
1 skořicový cukr

Ze všeho nejdřív si nachystáme hrušky. Opláchneme, oloupeme a pak nakrájíme na tenký půlměsíčky.
Zapneme troubu na 180°C.
Pokud nemáte elektrický šlehač (jako já), tak doporučuju si máslo trochu rozehřát v mikrovlnce. Potom máslo s cukrem vyšleháme jak nejvíc to jde.
Smícháme prášek do pečiva s moukou a prosejeme do toho co jsme vytvořili z másla a cukru. Potom přidáme vejce a zázvor.
Těsto nalejem do vymazaný formy na dort (ideálně 22 cm).
Na to pokládáme hrušky jednu za druhou dokola formy (v kuchařce to nazývají "klademe vějířovitě na těsto"). Pozor na nacpání příliš mnoha hrušek do středu, minule se mi koláč pod tíhou uprostřed propadl...
Hrušky zasypeme skořicovým cukrem (kdo nemá rád skořici tak jenom hnědým cukrem).
Nakonec nadrobíme navrch žmolenku a dáme na 50 minut péct.

žmolenka
kousek másla (myslim, že to je tak půlka toho co zbyde jesli jste začínali s celým máslem)
4 polévkové lžíce cukru
4 polévkové lžíce hrubé mouky

Všechno nasypeme na talíř a rozplácáme vidličkou. Potom rozdrobíme na koláč.


Koláč vypadá hezky na pohled a kombinace zázvorovýho těsta, který je lehce pikantní a rozpečených hrušek je ohromně zajímavá.
Doufám, že někdo bude zvědavost a taky to zkusí =)



8 komentářů:

  1. už se těšim až budeš mít jednou blogísek jak Adora... už ti tu chybí jen ty stylish děti a výzdoba bytu k různým příležitostem...
    muhaha

    OdpovědětVymazat
  2. Tohle vypadá dost dobře a příprava není složitá. Právě přemýšlím co by na to řekl taťka a z domu zmlsaný přítel. I když táta sní i zmrsklý cupcaky a přítel si na domácí pečené výrobky ještě nestěžoval. :D
    Každopádně tento recept si ráda vložím do své kuchařky.

    OdpovědětVymazat
  3. Veni: Výzdobu dělám, ale nevim jestli by zrovna tady na blogu někoho zajímal můj adventní věnec s pomrdančema =D ...no a stylish děti ještě počkaj chvíli =D

    Alice: Jo jo, je to jednoduchý a výsledek je mnohem působivější než třeba štrůdl =)

    OdpovědětVymazat
  4. *___* Tohle musím..MUSÍM zkusit..zní to skvěle a je to další zázvorovitá věc! (A já jsem zázvorový freak!!!)

    OdpovědětVymazat
  5. Ach ano, tohle musím zkusit!! *.* Děkuji za skvělý recept!! ♥ Zázvor ♥ :D

    Reikko

    OdpovědětVymazat
  6. Opravdu za tento recept děkuji, rodina se po tom mohla utlouct!!! :) Bylo to výborné, ten zázvor v piškotu byl dokonalý!

    OdpovědětVymazat
  7. Reikko: Moc děkuju, že jsi vyzkoušela a hlavně že jsi mi sem o tom napsala ♥ mě to vždycky udělá ohromnou radost !
    Teď jsem vyzkoušela ještě jednu alternativu a to s jablky a rozinkami místo hrušek =)

    OdpovědětVymazat
  8. Ano, tohle je hned další v plánu, únor je plný oslav a zázvoru mám plný sáček :) A jablek je od minulého roku taky dost :D Opravdu, zítra nesu poslední kousek do školy a už 4 lidi si vyptali recept jen když slyšeli kombinaci zázvor a hrušky :D Doufám, že se zde brzy objeví další úžasný recept! ♥ :)

    OdpovědětVymazat