pátek 20. ledna 2012

Superbábovka

Tento recept na bábovku má tolik úžasných vlastností, že jsem jí nemohla pojmenovat jinak.

Je totiž
- levná
- chutná
- netučná
- jednoduchá
- vysoce variabilní
- velmi rychle hotová
- velmi rychle snědená

(mám velice netradiční bábovkovou formu z Ikey )

základní recept
1 kelímek smetany ke šlehání
2 vajíčka
120g cukr krupice
240g polohrubé mouky
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva

Zapneme troubu na 100°C. Smícháme všechny ingredience, je jedno v jakým pořadí a nalejeme do vymazané a vysypané formy.
Pečeme tak 15min, potom bábovka začne vypadat že už začíná být pomalu hotová. Přidáme teplotu na 150°C a pak už musíme hlídat, do 10ti minut bude hotová. Vyzkoušíme špejlí - když se na ní nic nelepí - bábovka je hotová =)

A teď pár tipů bábovek, které můžete pomocí tohoto receptu vytvořit

mramorová
- odebereme hrneček těsta a zamícháme do něj 3 lžičky kakaa
- potom co nalejeme všechno bílé těsto do formy, na vrch nalejeme hnědé - to se během pečení vcucne do bábovky a ta je pak dvoubarevná (tohle ale každej ví, ne?)

super-čokoládová
- do celého těsta zamícháme 3 polévkové lžíce kakaa + nasekanou čokoládu na vaření
- potom co je bábovka hotová, zalejeme čokoládovou polevou

podzimní
- do bábovky přidáme skořicový cukr a rozinky podle chuti

kokosová
- do bábovky přidáme trochu kokosu, necháme jí celou bílou, můžeme také přidat rozinky
- vymazanou formu vysypeme místo polohrubé mouky kokosem

Štefan Margita
- do bábovky nasekáme na kousky celou velkou tyčinku Margot (Margotku -> Margitku -> Margitu)
- když je bábovka hotová, zalejeme čokoládovou polevou

hmm...co by se ještě dalo přidat? Oříšky? Mandle? Kandovaný ovoce?
Jde to úžasně měnit, kupovat různý polevy, zkoušet nový kombinace. Mě to baví, protože nemám ráda když se z víkendového pečení stane stereotypní bábovka, která je každý týden stejná =/

Bábovku můžete také různě zajímavě nazdobit a udělat tak někomu radost
Nechť je vám inspirací naše narozeninová bábovka, kterou jsme v roce 2006 upekli Tercenyi k narozeninám =D
(takhle jsme jí vezli v metru až na Skalku a pak dál busem)


Budu ráda pokud mi napíšete jestli jste zkusili a jak se povedla, nebo kdyby někdo vymyslel nějakou novou kombinaci - tak si to nenechávejte pro sebe!



2 komentáře:

  1. Máme doma podobně variabilní recept, jen ty základní ingredience se maličko liší.
    Ona je bábovka vůbec hodně variabilní věc. :)

    OdpovědětVymazat
  2. vypadá to chutně, ale bohužel bych to nemohla:(

    OdpovědětVymazat