pátek 11. listopadu 2011

Pečená podzimní zelenina

A je tu další pochutina z naší kuchyně =)
Tentokrát hlavní chod - velmi podzimní, zdravý a hlavně vegetariánský !
(tak mě napadá, že neznám vůbec žádnou lolita vegetariánku...vlastně vůbec neznám někoho kdo by byl vegetarián...=/ škoda)




Počet surovin si změníme podle toho jaký máme hlad a pro kolik lidí se to chystáme vařit - tohle je porce pro mě a Honzu ve velmi hladovém stavu

4-5 ks mrkve
5 brambor
cherri rajčátka/rajčata
červená řepa
fialová cibule
dýně Hokkaido
žampiony ve skleničce (čerstvý už jsou teď moc drahý)
cibule šalotka
citrón
koření na brambory (tohle, co jsem použila je nějaká novinka a bylo velmi chutné)
sůl
olivový olej


Začneme tím, že si uvaříme brambory ve slupce, ale tak aby nebyly úplně měkký. Oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Zapneme troubu na 220°C a necháme předehřát. Mezitím si oloupeme dýni, červenou řepu a oškrábeme mrkev. Nakrájíme na podlouhlé tvary. Dýni můžeme rovnou naskládat k bramborům do pečící misky, mrkev a řípu si musíme ještě trochu upravit - jen tak v troubě by nezměkla a pak by křoupala a to neni nic moc. Takže si dáme vařit vodu v hrnci tak aby se tam dala zelenina ponořit. Když se voda vaří hodíme tam jenom na 3 minuty mrkev a řepu (dohromady, nebo zvlášť to je jedno - pozor na řepu hrozně barví !). Zelenina částečně změkne a v troubě se pak hezky dopeče.


Přidáme do pečící misky, společně s žampióny, rajčaty, plátky citrónu, cibulí a šalotkou. Opatrně mícháme, aby se brambory nerozplizly a zasypeme solí, kořením (bacha na koření, který už jsou slaný aby to nebylo moc) a na závěr ještě zalijeme olivovým olejem podle chuti - aby to neplavalo, ale aby to zase nebylo úplně suchý.
Frkneme do trouby a pečeme 30 minut, nebo víc podle toho jestli je zelenina už měkká.


Podáváme samotné (brambory slouží zároveň jako příloha inside), s čerstvým bílým pečivem, nebo myslím že třeba barbarsky s hranolkama by to taky nemuselo být vůbec zlý =D
Doporučuju zakoupit salzu verde (zelenou salzu) - k zelenine to chutná mnohem kreativněji, než fádní kečup a navíc si jí můžete dát i večer k nachos ♪

Recept jde samozřejmě všelijak upravovat, tohle je jen taková inspirace - pochybuju, že my příště seženeme identický suroviny, nebo nebudeme mít chuť experimentovat s nějakou novou.
Minule jsme taky vyzkoušeli třeba fenykl, ale ten byl až moc šlachovitej a tvrdej, ale zase má ohromně zajímavou a výraznou chuť která to celý ovoní...

Doufám, že někdo zkusí a bude mu chutnat ♪
I když vím, že spousta lidí by to hodnotila jenom větou "pff tam neni maso to nejim"
=D







5 komentářů:

  1. Nejsem sice úplně Lolita (nosím kde co XD), ale znáš - dnes je to rok, co jsem se stala vegetariánem. :)
    A recept někdy zkusím. :) (až zase nebudu vědět, co si ukuchtit na oběd XD)

    OdpovědětVymazat
  2. Myslím, že tolik zdravé zeleniny pohromadě by můj organismus naprosto šokovalo a zdestruovalo :D

    OdpovědětVymazat
  3. Tp vypadá vážně dobře. Zeleninu miluju a navíc tam máš i dýni! :)
    Jinak lolita vegetariánka je Pet ;)

    OdpovědětVymazat
  4. ooo to jsem vůbec nevěděla =) ! To je super, já bych taky chtěla být vegetariánka, jenže mám hrozně ráda maso, takže to zatim odkládám na neurčito =D

    OdpovědětVymazat
  5. Vždycky jsem chtěla ochutnat dýni hokkaido, ale nikdy mě nenapadlo do čeho ji strčit :D Toto vypadá super a jednoduše i pro antitalenty na vaření jako já :3 Jsem vegetariánka šest let, takže za veg recepty jedině plus :))

    OdpovědětVymazat