úterý 5. července 2011

Trocha vaření, aby nebyla nuda

Můj první kuchařský post !
Hrozně moc mě baví péct - slaný, sladký, oběd, Fima se teda trochu bojim...
Doma na to nejsou moc příznivé podmínky, protože naše oldschoolová trouba nemá ani funkční měřič teploty...takže když jsem u Honzy užívám si jeho super-moderní troubové zařízení naplno =D
A vzhledem k tomu, že je teď tolik volna a venku tak hnusně - nezahálela jsem

jídlo + recepty pod perexem



Mrkvový dort Maxé

Úžasnost, kterou mě naučila Maxé a tak jsem ho pojmenovala po ní ! Maxé máš svůj dort, jaký je to pocit?
Hrozně jednoduchý, vypadá to slavnostně a je to nom nom výborný a vydrží několik dní i bez lednice =)

4 hrnky nastrouhané mrkve
1 skořicový cukr
1 prášek do pečiva
1/2 hrnku oleje
1/4 hrnku rozinek
1/4 hrnku ořechů (nemusí být, já je třeba nemám)
1 hrnek cukru
2 hrnky polohr. mouky
3 vejce

Všechno sypký smícháme dohromady, potom vejce a olej a nakonec mrkev. Nalejeme do vymazané formy a dáme péct okolo 120°C na 40 min., když to pak není hotový přidávám na 150°C ještě na pár minut. Poznám, že je to hotový tradičně zapíchnutím špejle, když na ní neutkví kus těsta - je hotovo =)
Po vyndání z formy natírám rozehřátou tabulkou čokolády na vaření, zdobím podle dostupných surovin - tohle byla například směs sušeného ovoce, ze kterýho jsem jak popelka vybralal oříšky a pak je nasekala málem i s vlastními kusy těla =)




Pohankovo-masová sekaná

Pokus, který se velmi povedl. Mám hrozně ráda pohankovou sekanou z Country life a jiné zdravé, vegetariánské a veganské pochutiny. Toto je verze pro ty, kteří 
a) nemusí moc tyhle super zdravý věci a maj rádi taky masooo
b) pro ty, kterým straší v mrazáku už půl roku kousek mletýho masa a neví co s ním
My jsme byli ta druhá skupina =)
Já osobně vyloženě full-masovou sekanou moc nemusim, ale tahle mi neskutečně chutnala a studená byla snad ještě lepší *_*

250g mletého masa
250g vařené pohanky (jenom naložit na 2h do vody a pak 10 min. vařit)
koření do mletých mas
strouhanka/rohlíky v mlíku (strouhanka je lepší)
1 cibule
hladká mouka

Všechno smícháme do takový konzistence, aby jsme z toho mohli vytvořit válečky. Ty vyskládáme do pečící mísy a zalejeme 1 cm vody. Zaklopíme a na plno dusíme 20 min., potom se to odklopí a musí tam být pořád voda (dolejeme když se vypaří). Pečeme 20 min.
Jde to jíst z bramborem, nebo studený k večeři =)



Bagety/housky/sýrové bulky/cokoliv si vytvarujeme

Můj největší pokus týdne =D
Recept byl debilně napsanej, takže jsem ho musela upravovat za výroby a myslim, že tak jak to napíšu by to už mělo fungovat líp...< <
Pán, který tento recept vypustil na internet totiž napsal 0,25 dl, místo 2,5dl mléka takže jsem z toho měla písek a ne "vláčné těsto"...dolila jsem tam víc mléka a už to bylo v pohodě =)
Ze začátku to vypadalo jako vetřelčí vajíčka a v bytě zavládl strach...
Výsledek byl ale velmi chutný, akorát soli tam zase ten idiot napsal málo, takže vííc soli než špetku ! -_-
Jíme je už třetí den a k mini-klobáskám z Globusu jsou nom nom nom

250 ml vlažného mléka
1 lžička cukru
sůl
600g hl. mouky
100 ml oleje
1 vejce do těsta + 1 vejce na pomazání
1 droždí (kostka)

Všechno promícháme a vytvoříme vláčné těsto, které necháme 1/2 hodiny kynout.
Z těsta vytvarujeme bochánky (cokoliv vás napadne), naskládáme na plech a necháme zase chvilku kynout. Potřeme rozmíchaným vejcem s trochou mléka a posypeme kmínem/solí/mákem/sýrem.
Pečeme víc než 15min. na 180°C


Tak doufám, že to vypadá aspoň trochu chutně a třeba to někoho bude i inspirovat =)



2 komentáře:

  1. Ten mrkvový dort a sekaná se mi moc líbí... určitě se o ně v nejbližší době pokusím :3

    OdpovědětVymazat
  2. Ten dort vypadá úžasně *-* musím se dát na pečení a určitě ho zkusím :D

    OdpovědětVymazat